10 Haziran 2012 Pazar

Homeros'a giden söylenceler yurdu, mistik bir göl var orada ve turnalar söylencesi, Köyceğiz Gölü Öyküleri ile o söylenceleri devşiren yazarımız Tekin Sönmez de orada...


Bakın burada şimdi çok farklı bir söylence var! Bir kez bir ucu Homeros'a giden turnalar söylencesi ile sırlı bir göl var orada. Bu gölde ejderhalar olacak değil ya! O denli sayısız efsane var ki, anlat anlat tükenmez. Bir sığla yağı, günlük ağacı masalı var ki, kimseler bir ucundan tutamadı bu satırların yazarından başka. Bir masal diyorum çünkü o da silinenler arasında. Geride ne kaldı? Turnalar! Keklikler beklesin! Alkanatlı kartal beklesin... Göçmen kuşların uğrak yeri orası, o toprak beklesin! Yazarımız oraya da gelecek...

Şimdi bir efsane de turnalar için olsun. Göl olur da turna olmaz mı? Karakartallar gibi geldiler bu kez. Köyceğiz'in bir de soyu tüketilen akkartalı vardı.

Bir dönem zalim avcı rolü ile göle inenler vardı. O namlulardan kurtulan turna kaldı mıydı... Bunu Köyceğizli etik sahibi avcılara soralım.

Şimdi ne oldu, diye soranlar var! Şöyle oldu! Muğla, Köyceğiz Gölü üzerinden turnalar geçti.  

Köyceğiz Belediye Başkanı Sayın Salih Erbay’ın kıyıcı avcılara inat, anlamlı bir hamlesi işte. Turna Şenliği yapmak için turna kalmayınca, Sayın Başkan, Muğla'dan Zeybek Takımı getirdi ve turnalar gibi göl kıyısına indirdi.
Bir bölük turna bu kez lacivert şalvarlarıyla indiler yere. Gölün üzerinden süzülerek geldiler ve hemen kıyıdaki düz alana indiler.


Bir başka turna sürüsü de titreyen tül gibi bacaklarında pembe paçalıklar taşıyordu. Bu turnalar başka bir tür turna söylencesi sundular.
Turnaların renkli telekler gibi renkler, paçalarında parlıyordu. Diz çöküp yere vurdular dizlerini.

Köyceğiz’de bir sokak şenliği diye sunuldu. Bana göre sokak şenliğinden fazla bir şeydi. Olayın özü şuydu! 

Toplam yimi kadar turna, göle sürünerek, havaya tutunarak indiler. Bir sözleri olmalıydı.

Bedensel devinimleriyle bir ara konak anlatıları vardı belki de. Kimseler bunun ayırdında olmadı.


Köyceğiz'in doğa tarihini sundular belki de.

Köyceğiz turnaları soykırımla yokolmuştu. Oysa imgelem olarak vardı. Bunu adı da sokak şenliği değil, Turna Şenliği olmalıydı...

Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez, 

02 Haziran 2012, Köyceğiz, Muğla.

Fotoğraflar:
02 Haziran 2012, Tekin SonMez 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.