7 Haziran 2010 Pazartesi

Muğla Köyceğiz'de bir Yuvarlak Çay Söylencesi ve Belediye Başkanı Sayın Erbay ile bu konuda söyleşi; On beşinci yazı

Köyceğiz, Sultaniye termali turizm profiline form verir kehanetinde bulundum geçen gün. Bu kahinlik sanılabilirdi. Yanılmadığımı son birkaç günlük Sultaniye çalışmalarım sırasında gördüm. Hızlı bir yükseliş var orada.

Köyceğiz Belediye Başkanı, şair ve sporcu Sayın Erbay ile kordonda yürüdük. Beş yıl kadar önce 'Köyceğiz Sinema Günleri'nde fotoğraflarla kamuya bir sunum yaptığımı ve o akşam; 'sırtınızı göle, yüzünüzü dağlara dönün,' dediğimi kendilerine anımsattım.

Böylece Yuvarlak Çay için ilk haberler de gelmeye başladı. Aşağıda bu konuya yanıt veren Sayın Erbay bu suyun gizemli olduğunu da bir anekdot eşliğinde duyurdu.

Anekdot şöyle;'Sayın yeni Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu bize destek amacıyla iki ay önce buraya geldi. Arkadaşlara söyledim; "Gelip de Yuvarlak Çay'ın suyundan avucuyla içmemiş olsaydı Genel Başkan olamazdı. Bir daha gelsin avucuyla içsin Başbakan olsun," dedim.'

Değerli İzleyici,

Köyceğiz Gölü Kuzey bölgesinde, Çiçek Baba/Sandraz güneyi eteklerinde Yuvarlak Çay var. Yuvarlak Çay, Beyobası Beldesi'ne can veriyor. Söylenceye göre bir yörük obası oraya konaklamış ve öykü başlamış. Sayın Erbay ile yaptığımız söyleşiyi birlikte izliyoruz.

Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez, KöyceğizSORU; Salih Bey, ulusal medyada ses veren bir Yuvarlak Çay konusu gündemi doldurdu. Yuvarlak Çay’da ne var?

YANIT; Tekin Hocam, şu anda Yuvarlak Çay'ın aktığı noktada bol miktarda nitrat var. Onun sebebi de alabalık çiftliğinin olmasından kaynaklanıyor.

SORU; ‘Yuvarlak Çay'ın aktığı noktada bol miktarda nitrat var,’ dediniz. Sadece bu mu?
YANIT; 2009, on beş aralıktan bu yana Yuvarlak Çay'na hidroelektrik santralı yapılması gündemdeydi.

SORU; Sizin için yıllarca önce ‘Çevreci Başkan’ dediğimi anımsıyorum. Doğa kaynağı olan su ve çevrenin geleceği önemli bir hadise değil mi?

YANIT; En önemli hadise hidroelektrik santrali ile ilgili, çünkü buldukları üç, beş litre/saniye suyun başına enerji piyasası kurulunun da almış olduğu bir karar var, on megavat üretilecek olan elektrikle ilgili ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Raporu gerekli değildir diye çıkarılmış bir yasa var ve bu konuda 10 megavat elektiriği üretebilmesi için de en az bin litre/saniye su olması lazım. Yuvarlak Çay'da üç bin beş yüz litre/saniye sudan.. 3.4 megavat elektrik üreteceklerine göre.. yani bu bölgede en büyük sıkıntı, burada aşağı yukarı dört ay boyunca, aşağı yukarı 128 - 130 gün eylem yapıldı o köylülerle beraber, biz de orada idik, on dört bin kişi yaşıyor o bölgede.

SORU; Bu konu bölge insanları için ne veriyor? Bir hesap kitap yapılmış olmalı değil mi?
YANIT; Bu bölgede yaşayan insanların tarımsal amaçlı kullandıkları su.. onun için bir direniş gösterildi. Bu arada devam eden mahkemelerimiz de var.



Köyceğiz-Dalyan Çevre Koruma Birliği Başkanı olarak da ben davanın tarafıyım. Ben açtım davaları, üç tanesinde yürütme durdurma kararı aldık. Yani mahkemeler devam ediyor ama şirket sahibi burada sağlıklı bir yatırım olamayacağını, kadimden gelen su haklarını kullanmaya kalktığı takdirde çok sağlıklı, rantabl üretim olamayacağı düşüncesiyle de köylülerin bu duruşu karşısında vazgeçti.

25 Mayıs 2010, Köyceğiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.