8 Nisan 2010 Perşembe

'Köyceğiz gibi işlenmemiş bir elmas elimizde bulunmaktadır, bunun değerini yükseltelim, diyen Sayın Koray Marlalı ile söyleşi'; Dokuzuncu yazı

Bu blog Muğla Köyceğiz Gölü Lagunu için modern medya örneği tanıtım katkısı sunuyor.
Bu satırların yazarının ilk yazısı (Hürriyet Gazetesi'nde 1997) 'Olympos Ölemez Saklı Cennet' başlığı altında yayınlandığında, bu tanıtım çabamızın gelgeç bir heves, bir gazeteci yazar serüveni olduğu sanıldı. Zor koşullarda yılmadık denemelerin ve belgeci söyleşilerin yer aldığı 'Saklı Cennet' adlı (2003) kitap yayınlandı. Köyceğiz Gölü Lagunu tutkusu, 'Simgesi Yeni Karia, Karia Arkaik' adlı belgesel kitapla sürdü. Köyceğiz Belediye Başkanı Sayın Erbay'ın desteği ile bu lagunanın tanıtımı için fotoğraf sergileri, sinema günlerinde video sunumu yaptık.

Değerli İzleyici,
Muğla coğrafyası başta olmak üzere bu doğa parçasının doğru algı düzeyinde anlaşılması için yayın yapıyoruz. Söyleşiler yapıyoruz. Sayın Erbay ile başladık. Palmiye Müzesi kurucusu Dr. Sayın Esener ve Toparlar Belde Başkanı Sayın Ceylan konuğumuz oldular. Söyleşiler sürüyor. Turizm sektörü 'Saklı Cennet' olan Köyceğiz'de bir ütopya peşinde koşuyor. Bu kez Kaunos Oteli yönetmeni Sayın Koray Marlalı objektifimizde. Sevgi İçtenlik...

Tekin SonMez, 8 Nisan 2010, StockholmSORU; Sayın Koray Marlalı bu doğa parçası içinde birey olarak Köyceğiz’de mutlusunuz. Turizm sektörü açısından da mutlu musunuz?
YANIT; Tabii ki burada mutluyuz. Turizm sektörüne sıra gelince bu açıdan mutlu sayılmayız, şimdi işin gerçeği.. neden derseniz turizm açısından çok yeterli potansiyel yok.

SORU; Potansiyel yok, dediniz. Biraz açar mısınız?
YANIT; Burda potansiyel yok derken, yeterli müşteri yok derken, mesela tesislerin yeteri kadar dolmaması var. Bundan dolayı hatta yani yatırımcı masrafları çıkaramayacak duruma geliyor ve bu nedenle yapılması gereken yenileme çalışmalarını yapamıyor. Yenileme çalışmalarını yapamayınca diğer turizm bölgelerinden geride kalıyorsunuz. Mesela diğer bölgeler plazma tv’ye geçmişken burda televizyonlarla idare etmeye çalışıyorsunuz.

SORU; Koray Bey; ‘bir şeyde geride kalmak yarışta geride kalmak,’ dediniz. Bu Köyceğiz’in kaderi mi?
YANIT; Tekin Bey burda en büyük eksiklik yeterli sayıda tesisin olmaması. İlla ki üç yıldızlı, dört yıldızlı, beş yıldızlı şeklinde değil. Tatil köyü şeklinde de olabilir, yıldızsız da olabilir, ama dışarıdan yurtdışından veya yurtiçinden gelecek olan misafirlerin isteklerini tam karşılayacak kapasitede bir tesisin olmaması en büyük eksiklik.

SORU; Tanııtım nasıl? Köyceğiz’in tanıtımı yeterli mi?
YANIT; Tanıtım olması için.. Misafirlere burada tercih hakkı sunamıyorsunuz en basitinden. Eğlence yerleri yok, insanlar tatile ne amaçla çıkıyor? Sırf kültürel amaçla değil biraz da gezmek, havuza girmek, sevdiği yemekleri yemek istiyor insanlar. Bir eğlence yerine gidip ordan başka bir yere gitmek istiyor. Bunlar yok, önce bunların sağlanması gerekiyor. Bunları nasıl sağlayacağız? Devletin yapacakları, ondan sonra yatırımcıların yapacakları, bizlerin yapacakları.. sıralamanın şöyle başlaması gerekiyor, yatırımcının da buraya gelmesi için bir şeyler yapmak.. artık şartlar o kadar zor ki, yapılan yatırımları geriye dönüşü o kadar uzun bir zaman alıyor ki, yatırımcı da mecburen illa ki hepsini, tamamını cebinden karşılamak istemiyor.

SORU; Yatırımcının buraya gelmesi için yatırım, dediniz. Yönetime görev mi düşüyor? Örnek verir misiniz?
YANIT; Devletin daha önce birçok pilot bölgede turizm açısında yaptığı, Belek örneği, Marmaris İçmeler örneği, yatırımcıya teşvik anlamında birtakım kolaylıklar yapıldı. Neler yapıldı, işte uygun fiyatlı araziler kiralandı, hazine arazileri.. sonra ne bileyim işte çok uzun vadeli krediler verildi. Efendime söyleyim kredisini 25 yıllık verdiği zaman bunlar yapıldı. Sayın Turgut Özal zamanında turizmin o dönemde bir patlama yaşamasının yegane sebebi bunlardır. Ama işte bunlar tabii ki karşılıklı. Yani yatırımcının cebinde bugün diyelim ki beş milyon doları var bu işe ayırdığı, ama yapılacak olan iş 15 milyon dolar. İşte bunun arazisini tahsis etme kolaylıkları olmalı.

SORU; Koray Bey, ortada bir turizm sektörü var. Siz bu sektördesiniz. Bir de turizm alanları var. Turizm için Köyceğiz doğru bir seçim mi?
YANIT; Şimdi şöyle söyleyim, Köyceğiz, Türkiyemizin saklı kalmış cennetlerinden bir tanesi. Bu bir gerçek, bu tartışılmaz, doğasıyla gölüyle efendime söyleyim kültürel yerleriyle, tarihsel yerleriyle, bu bir gerçek, ancak bunların açığa çıkması, bunların sunulabilmesi, insanların bunları görmeye gelebilmesi için burda bir altyapı gerekiyor. Bu altyapıdan kastımız kanalizasyon, elektrik su değil. Bu burda tamamlanmış vaziyette. Altyapı dediğimiz, gelen misafirlerin burada fazla seçenekleri yok.

SORU; Lokanta, eğlence yerleri, daha çok otel böyle mi?
YANIT; Daha çok otel tabii, şimdi burda daha çok otelin daha çok restorantın ve daha çok eğlence yerlerinin yapılması, bu aynı zamanında beraberinde bir iş isthidamı getirecek, bu Köyceğiz açısından da çok faydalı, dışardan gelenler olacak. Burada otomatikman Köyceğiz’in nüfusu yükselecek. Köyceğiz’in nüfusunun yükselmesi demek, işte efendime söyleyim vergi gelirleri, belediye gelirleri vesaire, yani bu zincirleme bir şey. Bunun sağlanabilmesi için ilk adımı yine maalesef ki devletin atması gerekiyor.

SORU; Koray Bey Köyceğiz’in turizm olanakları belli. Bir göl var, su sporları yapılabilir. Kaplıca var, sağlık turizmi yapılablir. Yürüyüş turzmi yapılabilir. Bunları yeteri kadar sunabiliyor musunuz?
YANIT; Tabii ki, biz bunları sunuyoruz, ama dediğim gibi bu işlerin organizasyonu için, bir destinasyon olamadığınız için transfer konusunda problem doğuyor, şöyle transfer.. Yeterli sayıyı tutturamadığınız için otobüs getiremiyorsunuz. Kapasiteyi oluşturamadığınız için uçak getiremiyorsunuz. Yani bunu yapan, organize eden tur firmaları var. Yerli yabancı birçok tur firmasıyla bugüne kadar yaptığımız tüm görüşmelerde hep ortak nokta buydu. Yani biz burayı bir destinasyon olarak gördüğümüz zaman bizim orda alternatif sunmamız gerekiyor. Köyceğiz’de bir Kaunos Otel veya Panorama Otel, hakikaten iki üç tane oteliz yani toplasanız beş tane çıkmaz ve çoğunun da.. bu oteller de dolmuyor.

SORU; Köyceğiz destinasyon olsun! Sözünüzü yukarı alalım, manşet yapalım. Son sözünüz nedir Koray Bey?
YANIT; Hedef yapmak için, işte önce satılacak malın olması lazım. Haa evet, bu malın yanında işte buraya geldiği zaman insanların günlerini vakitlerini çok çok güzel geçirebileceği imkanlar var, tarihi yerlerimiz, trekking, gölümüz var. Tabii ki bunlar arka arkaya gelecek yani.. bir müşteri potansiyeli oluştuğu anda buraya su sporları gelecek. Elimizdeki yani ülkemizin bu değerini artırmalıyız derim, elimizde Köyceğiz gibi bir işlenmemiş bir elmas bulunmaktadır, inşallah yakın bir gelecekte farkına varılır.

Tekin SonMez, Aralık 20009 Muğla, Köyceğiz

Fotoğraflar, Tekin SonMez, izin alınmadan kullanılamazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.